Det kræver mod at gå håbefuldt ind i et nyt år

December 15, 2021

Vi befinder os i et historisk vigtigt årti. De næste par generationer vil vurdere os på hvordan vi håndterede de planetære kriser i disse afgørende år.  

Forhåbentlig vil 2020’erne blive det årti, hvor verden oplevede et markant grønt paradigmeskifte indprente sig i alt fra vores globale energiforsyning og produktionsmetoder til det enkelte individs psykologiske mindset, når det kommer til spørgsmål om mening, identitet og ansvarlighed.

De planetære kriser er udtryk for, at vi som civilisation har overskredet planetens grænser (Stockholm Resilience Institute, Planetary Boundaries) og forstyrret kredsløbene i den måde vi lever på og har indrettet samfund på. På mange måder hænger Covid-pandemien sammen med de øvrige kriser, hvilket jeg skrev om i Sustain Report her.

Vindmøller i natten (Unsplash)

På trods af de store sociale, kulturelle og økonomiske forskelle og uligheder både i og mellem verdens samfund, er vi dybt forbundne og har langt mere tilfælles end hvad adskiller os.  

Vi skal insistere på at stå sammen om at skabe den bæredygtige forandring, der kan sikre at vi står stærkere som globalt fællesskab i fremtiden, når det kommer til at håndtere de mange komplekse udfordringer som er samlet i FN’s 17 Verdensmål.

Verdensmålene er planen vi bør følge og vi skal hver dag insistere på at få den forandring med i vores arbejdsliv, livsstil og i de politiske systemer vi er en del af.

Forandringsvilligheden i sig selv bærer håbet og fylder os med mening. Det er i min optik, menneskets natur at bestræbe sig på at lade lyset og det gode sprede sig i verden, uanset hvor bøvlet, møjsommeligt og besværligt det måtte være at tilvejebringe den bæredygtige forandring. Så bøvlet, at det nogle gange kan føles som en joke, hvilket jeg i løbet afåret, skrev om i Politiken.Hvem siger også at livet ikke handler om at forsøge og springe over hvor gærdet er højest? Måske er det netop i den bestræbelse at vi finder mening, inspiration og udvikler os mest. Videnskabelig åbenhed, ambitioner og nysgerrighed efter at løse de svære udfordringer, er netop vigtige værdier i den bæredygtige omstilling.

Men det kræver også mod og hjerte at turde tænke på andre, herunder de fremtidige generationer, før man tænker på sig selv. Hvor skal modet komme fra? Og har vi overskuddet til at finde det, midt i det travle og hektiske hverdagsliv? I en kronik i Kristeligt Dagblad i August, gav jeg nogle bud på hvor vi hver især kan finde håb og ydmyghed.

Det er måske noget man kan tale med hinanden om i løbet af det nye år. Jeg fremhæver tit historiens store forfattere og filosoffer som har sat ord på menneskets dårskab, mørket og det grusomme og dermed også vist vejen for det gode, empatiske og oplysende, som store, uudtømmelige inspirationskilder til mod og håb.

Hvis vi er åbne for at invitere de bæredygtige værdier ind i vores liv, tror jeg vi vil opleve at håbet og meningen får mere plads og at vi sammen kan se en vision for en fremtid, der løfter vores samfund og det globale fællesskab til nye ædle højder.

Nu tager vi det andet skridt ind i årtiet og jeg håber vi alle i løbet af året vil føle os stærkere, mere vitale og håbefulde, hvad angår verdens udvikling.

Rigtig god juletid og godt nytår til alle der læser med her, samt til alle de steder jeg har været forbi og holde foredrag i løbet af året.


Need help with sustainability and PR?
We have the strategies to help you developing into a future-proof 21st century business with a new sustainability approach.
start the Conversation